TÜRK DEVLET'LERİ :

 



Türk devletleri tarihte Türk halkı tarafından kurulmuş olan devletlerdir. Bu devletlerin kuruluş tarihleri M.S. 552'den itibaren başladığı düşünülmektedir. Türkler Orta Asya'da yaşamışlardır ve burada farklı kabileler şeklinde örgütlenmişlerdir.


Türk devletleri tarih boyunca çeşitli dönemlerde yükseliş ve düşüşler yaşamıştır. Bu devletler arasında Türk Kağanlığı Göktürk Kağanlığı Uygur Kağanlığı Karahanlılar Gazneliler Selçuklu Devleti Anadolu Selçuklu Devleti İlhanlılar Timurlular Osmanlı Devleti gibi önemli ve etkili devletler yer almaktadır.


Türk devletleri tarih boyunca kültür sanat edebiyat bilim ve teknoloji alanlarında da önemli katkılar sağlamıştır. Özellikle İslamiyet'in kabulünden sonra Türk-İslam kültürü büyük bir ivme kazanmıştır.


Günümüzde Türk devletleri olarak Türkiye Cumhuriyeti Kırgızistan Türkmenistan Özbekistan Kazakistan Azerbaycan ve Türkmeneli gibi devletler bulunmaktadır. Bu devletler arasında kültürel ve tarihi bağlar bulunmaktadır ve birbirleriyle yakın ilişkiler içindedirler.

Araştırmacı Kaynak:

Hikmet Urasküçük 

https://twitter.com/hkmturaskucuk?t=Hca3pyL2zV9sfUryOO7gcQ&s=09

Yorumlar